Szénmonoxid érzékelés a családi házakban

A CO érzékelő figyeli a CO-szintet és figyelmeztet, ha veszélyes mértéket ér el. Felszerelési és alkalmazási tanácsok.

 

A szénmonoxid (CO) éghető anyagok (pl. fa, gáz, stb.) tökéletlen égése során keletkezhet. Színtelen, szagtalan, mérgező, belégzése során a vér oxigénszállító kapacitását lecsökkenti, a hemoglobin megkötésével. Így gátolja az agy vérellátását, ami belső fulladáshoz, eszméletvesztéshez vezethet. A kismennyiség tartós belégzése éppoly veszélyes, mint a nagymennyiség belégzése rövid idő alatt. A belélegzett mennyiségtől függően különböző tünetek jelentkezhetnek: enyhe fejfájás, émelygés, hányinger; lüktető fejfájás, álmosság, elmezavar, erős szívverés; eszméletvesztés, görcs, légszomj, halál.

Veszélyes mennyiségű szénmonoxidforrás lehet például a rosszul kialakított égéstermék elvezető rendszer, az elszívó ventillátor visszaszívja a nyílt égésterű készülékből az égésterméket, a zárt garázsban járó motorú benzin- vagy dízelüzemű jármű.

A lakásban, házban felszerelendő CO-érzékelő elhelyezésének nagy jelentősége van. Nagyon fontos, hogy a CO érzékelő esetében ne a legolcsóbb, ismeretlen távol-keleti gyártók termékét válasszuk, még ha az áruk vonzó is!
Ajánlott a felszerelés a hálószobákban, több szintes háznál szintenként legalább egy-egy érzékelő szükséges. Az érzékelőt a padlótól, ajtótól, ablaktól, CO forrástól legalább 1,5 méterre kell szerelni. Nem szerelhető olyan helyre, ahol nincs szabad légáramlás, bútor, függöny mellé, mögé. A légkondicionáló berendezéstől pedig a lehetőleg távolabb legyen.

A CO érzékelő figyeli a CO-szintet és figyelmeztet, ha veszélyes mértéket ér el (70 ppm-es szintnél). Beállítást nem igényel, csak ellenőrizni kell a működőképességét. Az eszköz öntesztet hajt végre. Az idő múlásával folyamatosan állíthatja az érzékenységét, így mindig a legjobb teljesítményt nyújtja. Gombbal tesztelhető az érzékelő működése, illetve nyugtázható a riasztás-jelzés. Saját beépített hangjelzővel rendelkezik, mely jól megkülönböztethető más berendezések jelzésétől. Riasztás esetén a sípolás és szünet ciklikusan ismétlődik. Az érzékelők jellemzően beépített elemről működnek. A CO koncentráció normál értékre történő visszaállásakor a riasztás-jelzés automatikusan megszűnik.

Szakszerű telepítés és felhasználás esetén az érzékelő évekig működhet szinte semmilyen karbantartás nélkül. Szükség esetén, vagy havonta száraz vagy enyhén nedves ruhával el kell távolítani a port és az egyéb szennyeződéseket. Ezt a tisztítást az érzékelő szétszedése nélkül meg lehet oldani. A szétszedés és a lefestés az érzékelő tönkremeneteléhez vezethet. A gyártó több évig garantálja az érzékelő működését.

Az érzékelő jelzést ad, ha a mért CO veszélyes szintet ér el. Ekkor a következőket kell tenni: gomb segítségével némítani kell az érzékelőt, szellőztetni kell, és el kell hagyni a helyiséget. Szükség esetén hívja a tűzoltóságot és ne térjen vissza a szakemberek nélkül a lakásba. Ha a riasztás 24 órán belül ismét megtörténik feltétlenül hívjon szakembert, aki megállapítja, hogy valóban CO jelenlétről, vagy az érzékelő meghibásodásáról van szó. Vizsgáltassa meg a lakásban található fűtőberendezéseket és tüzelőberendezéseket. Győződjön meg róla, hogy a garázsban nem üzemelt-e gépjármű.

A CO-érzékelő lakóházba lett kifejlesztve, nem alkalmas ipari létesítményekbe telepítendő CO-érzékelő rendszerek helyettesítésére, vagy parkolóházak védelmére.

Nincs olyan érzékelő, figyelmeztető rendszer, ami minden körülmény között képes megóvni az emberi életet. Ezért célszerű a veszélyhelyzeteket megelőzni, elkerülni, az érzékelők alkalmazása mellett. Rendszeresen kell ellenőriztetni szakemberrel a lakásban lévő tüzelő- és fűtőberendezéseket, kéményeket, égéstermék elvezetőket. Szellőztetni kell a lakást, illetve szellőztetőnyílásokat kell kiépíteni szükség esetén, az oxigén beáramlás biztosításra.

 

Ha tanácsra van szüksége, milyen CO érzékelőt válasszon, forduljon hozzánk bizalommal: info@riaszto.hu

 

Érdekli mennyibe kerülne Önnek egy riasztórendszer?

Ingyenes, gyors, egyszerű kalkulátor, az eredményt elküldjük e-mailben és pdf-ben is letöltheti!

Riasztórendszer kalkulátor

Biztonsági kamerarendszer kalkulátor

Riasztórendszer kalkulátor Kamerarendszer kalulátor

 

A biztonságtechnikai rendszerek - riasztó, biztonsági kamera, kaputelefon - szerelés szakértelmet igénylő feladatok. Nagyon fontos, hogy csak a megfelelő képesítéssel, sokéves tapasztalattal és számtalan referenciával rendelkező szerelőt válasszon! Laikusként nagyon nehéz eldönteni, ki tekinthető jó szakembernek.
 
Szívesen segítünk! Adja meg a következő adatokat és az Ország bármely területén tudunk kipróbált, megbízható telepítő szakembert ajánlani, aki garantáltan profi és korrekt.

Lépjen velünk kapcsolatba!
Megbízható, leinformálható, korrekt telepítő szakembert ajánlunk.
(a kiajánlás ingyenes)

Név
Irányítószám
E-mail
Üzenet
 

Legnépszerűbb cikkek

GPRS tudástár

GPRS tudástár

GPRS jelentése, a csomagkapcsolt megoldás. Lényege az állandó on-line kapcsolat mellett adatforgalom alapú átvitel, és elszámolás. A technológiát használják a biztonságtechnikában.
Google Analytics Alternative