Rádiófrekvenciás kommunikáció

A rádiófrekvenciáról, a rádióhullám tulajdonságairól, és a rádióhullám alkalmazásáról

A rádiófrekvencia (RF) 30 kHz és 300 GHZ között változhat. Ahhoz, hogy tudjuk fogni a rádiós jeleket, egy antennára van szükségünk. Egyszerre azonban rengeteg jelet vesz az antenna. Egy tuner segítségével lehet kiválasztani, hogy melyik frekvencián vagy frekvenciatartományon érkező jeleket fogjon a készülék. Ezt általában egy kondenzátorból és tekercsből álló egyszerű rendszerrel szokták megoldani. Így a rezonátor csak egy adott tartományon belül érkező rezgéseket érzékel. A tartományon kívülről érkező rezgéseket kiszűri. A kondenzátoron vagy a tekercsen gyakran van olyan eszköz, melynek segítségével könnyedén meg lehet változtatni a venni kívánt hullámhosszt.

A rádióhullám tulajdonságai

A rádióhullám a fényhez hasonlóan a különböző közegek határán visszaverődik, megtörik vagy elnyelődik. Viselkedése a rádióhullám frekvenciájától és az adott közeg tulajdonságaitól függ. A hullámhosszánál kisebb méretű tárgy nem akadályozza a terjedését, azonban a hullámhosszal összemérhető vagy annál nagyobb tárgyról a rádióhullámok visszaverődnek, illetve szóródnak (ezen alapul például a radar működése).

A különböző frekvenciájú rádióhullámok különbözőképpen viselkednek a Föld környezetében. A rádióhullámok nagyobb frekvenciájú tartománya áthalad a Föld atmoszféráján és a világűr felé távozik. A kisebb frekvenciájú rádióhullámok vissza tudnak verődni az ionoszféráról, ami számukra visszaverő felületként viselkedik.

Alkalmazásai

A rádióhullámok alkalmazása rendkívül széleskörű, a teljesség igénye nélkül néhány példa: radar, mikrohullámú sütő, rádió- és tv-adás, mobiltelefon, műholdas kommunikáció, Wi-fi, GPS. Ezen kívül van orvosi alkalmazása is (pl. rövidhullámú kezelés). Alkalmazási területei közé tartozik a rádiócsillagászat és a földön kívüli élet kutatása is.

A biztonságtechnikában a Kis hatótávolságú eszközök (SRD) számára fenntartott tartományt használhatják az eszközök (távolságmérők, távirányító, riasztó, adatátviteli és hasonló célú) a kommunikációra.

 

Reméljük, cikkünkkel segítettünk, hogy a riasztószerelő ajánlatát jobban megértse majd. Ha szeretné garantáltan megbízható, profi, korrekt telepítőre bízni biztonságtechnikai rendszereit, forduljon hozzánk bizalommal, az ország bármely területén tudunk ajánlani kipróbált szakembert. Írjon nekünk, ha segíthetünk: info@riaszto.hu

 

Érdekli mennyibe kerülne Önnek egy riasztórendszer?

Ingyenes, gyors, egyszerű kalkulátor, az eredményt elküldjük e-mailben és pdf-ben is letöltheti!

Riasztórendszer kalkulátor

Biztonsági kamerarendszer kalkulátor

Riasztórendszer kalkulátor Kamerarendszer kalulátor

 

A biztonságtechnikai rendszerek - riasztó, biztonsági kamera, kaputelefon - szerelés szakértelmet igénylő feladatok. Nagyon fontos, hogy csak a megfelelő képesítéssel, sokéves tapasztalattal és számtalan referenciával rendelkező szerelőt válasszon! Laikusként nagyon nehéz eldönteni, ki tekinthető jó szakembernek.
 
Szívesen segítünk! Adja meg a következő adatokat és az Ország bármely területén tudunk kipróbált, megbízható telepítő szakembert ajánlani, aki garantáltan profi és korrekt.

Lépjen velünk kapcsolatba!
Megbízható, leinformálható, korrekt telepítő szakembert ajánlunk.
(a kiajánlás ingyenes)

Név
Irányítószám
E-mail
Üzenet
 

Legnépszerűbb cikkek

Megfigyelőrendszerek üzletekben és egy hasznos alkalmazás

Megfigyelőrendszerek üzletekben és egy hasznos alkalmazás

A különböző üzletekben, például trafikokban, élelmiszerboltokban vagy műszaki áruházakban kiépített megfigyelő rendszerek elsődleges célja a lopások, illetve az illetéktelen behatolások megelőzése.
Google Analytics Alternative