Tűzvédelmi előírások cégek számára

A cégek és egyéni vállalkozások tűzvédelmi kötelezettségeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat határozza meg. A legújabb szabályzat 2014. december 5-én került kiadásra, hatályba pedig 2015. március 5-én lép. Eddig van tehát ideje a cégeknek, vállalkozásoknak arra, hogy elkészítsék új tűzvédelmi dokumentumaikat és megfelelően felkészüljenek az átalakított irányelveknek megfelelően.

A belügyminiszter 54/2014. (XII. 5.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról részletesen leírja a vállalatok kötelezettségeit. A szabályokat érdemes minden cégvezetőnek, biztonságért felelős szakembernek alaposan átolvasnia, hiszen a szabályozás másfélszáz oldalon keresztül részletezi a létesítési követelményeket, a tűzterjedés elleni védelmet, kiürítést, villamos berendezések használatát és így tovább.

 

Megelőzés, oltás, menekülés

Nagyon röviden összefoglalva a vállalkozásoknak és cégeknek, illetve ezek felelős vezetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy az általuk használt, épített létesítményekben a tűzvédelmi követelményeket maradéktalanul betartsák, hogy a munkavégzés során megelőzzék, elhárítsák az esetleges vészhelyzeteket, illetve amennyiben a vészhelyzet mégis előáll, arról, hogy elégséges tűzvédelmi berendezések álljanak rendelkezésre a tűz megfékezéséhez.

 

A tűzoltás természetesen nem egészében a cég feladata, az azonban igen, hogy képességeihez mérten gondoskodjon a biztonságról, megelőzze a baleseteket. Ehhez tűzvédelmi szabályzatot is kell készíteni, amelyet az alkalmazottakkal ismertetni kell.

 

A katasztrófavédelem ellenőriz

A cég felkészültségét, azt, hogy eleget tett-e a jogszabályban foglalt kötelezettségeinek a tűzvédelmi hatóság, vagyis a katasztrófavédelem ellenőrzi. A hatóság emberei minden részletet felmérnek, és amennyiben úgy találják, hogy a cég nem tett meg mindent a tűzesetek megelőzése, az alkalmazottak biztonságának szavatolása érdekében, bírságot szabnak ki.

 

Maga a bírság ugyanakkor nem az elsődleges motivációja kell legyen egy lelkiismeretes vezetőnek – a legfontosabb, hogy az alkalmazottaknak ne essen bajuk, és veszélyhelyzetben is minél hamarabb biztonságba juthassanak anélkül, hogy életük vagy testi épségük veszélybe kerülne. Az új szabályok szerinti felkészülésre március 5-ig van idő, így a rendelet tanulmányozása erősen ajánlott a rendelkezésre álló időben.

 

Érdekli mennyibe kerülne Önnek egy riasztórendszer?

Ingyenes, gyors, egyszerű kalkulátor, az eredményt elküldjük e-mailben és pdf-ben is letöltheti!

Riasztórendszer kalkulátor

Biztonsági kamerarendszer kalkulátor

Riasztórendszer kalkulátor Kamerarendszer kalulátor

 

 

Lépjen velünk kapcsolatba!
Megbízható, leinformálható, korrekt telepítő szakembert ajánlunk.
(a kiajánlás ingyenes)

Név
Irányítószám
E-mail
Üzenet
 

Legnépszerűbb cikkek

Tűzesetek elkerülése - 12 tipp

Tűzesetek elkerülése - 12 tipp

12 olyan javaslatot állítottunk össze, melyek megfogadása segít a tűzesetek elkerülésében. Ismerje meg a legfontosabb szempontokat.
Google Analytics Alternative