Riasztórendszerek fogalomtár

Mi mit jelent a riasztóknál? Mi a fontos az elektronikai védelmi rendszerben? Ahhoz, hogy a megfelelő rendszer kiválasztásáról megalapozottan tudjunk dönteni és a tervezés, valamint az ajánlatok kapcsán egy nyelvet beszéljünk a telepítő szakemberrel, fontos néhány kifejezést megismernünk. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat:


 

 

 

 

 

Riasztóközpont
Szinonimái a szakmába: behatolásjelző központ, elektronikus jelzőrendszer.
A rendszer „agyának” is nevezhetjük. Feldolgozza az érzékelőktől kapott információkat, kiértékeli és továbbítja a billentyűzetre, amiről már Ön könnyedén leolvashatja. Egyedi igények alapján lehet programozni, ezzel személyre szabható a működése a riasztónak. Beszélhetünk kis, közepes és nagy központokról, amiket a zónaszámuk határoz meg.

 

riasztó központ - PC1616NK


Zóna
A riasztóközpont azon bemenete, amire az érzékelőt kötik. A jó kialakítás esetén egy zónára egy érzékelő kerül.


Érzékelő
Megkülönböztetünk számos elven és módon működő érzékelőket. Jelzi a betörési szándékot és ezt továbbítja a riasztóközpontnak.


Billentyűzet - LCD kijelzővel
Mindamellett, hogy látja a rendszer állapotát a billentyűzeten, erről tudja kezelni is a riasztóját. Élesíteni vagy hatástalanítani, vagy az alapvető felhasználói funkciókat beállítani, mint pl. az órabeállítás.

Ha LCD kijelző van a kezelőnél akkor a korábbi műveleteket és eseményeket vissza lehet nézi. pl. melyik érzékelőről jött a riasztás, vagy ki- mikor élesített?

riasztó billentyűzet pk5501 LCD kijelzővel


Kültéri sziréna
Hang és fényjelző is egyben. Szabotázsvédett, így ha valaki megrongálja vagy a falról letépi esetleg a vezetéket elvágja azonnali riasztást fog eredményezni és közel 125dB hangerőn szirénázik. Burkolaton belül elhelyezésre kerül, még egy akkumulátor is, ami a sziréna riasztáskor megnövekedett áramfelvételét biztosítja.


Beltéri sziréna
Általában csak hangjelzőről beszélünk, de létezik hang- és  fényjelző változatban is. Mindig javasolt lehet, mert pszichésen zavaró, ha valaki annak ellenére, hogy „üvölt” a riasztó megkísérli a behatolást.

 

beltéri sziréna wt4901

 


Zónabővítő modul
A riasztóközpont bővítésére szolgál, hogy további érzékelőket lehessen a rendszerhez kapcsolni.

 

Zóna bővítő modul PC5108

 

 

Érdekli mennyibe kerülne Önnek egy riasztórendszer?

Ingyenes, gyors, egyszerű kalkulátor, az eredményt elküldjük e-mailben és pdf-ben is letöltheti!

Riasztórendszer kalkulátor

Biztonsági kamerarendszer kalkulátor

Riasztórendszer kalkulátor Kamerarendszer kalulátor

 

 

Tápegység
A behatolásjező központok 16VAC-ról működnek. A rendszer többi összetevőit (érzékelők, modulok, stb.) 12VDC-ről kell megtáplálni, amit a riasztóközpont vagy nagy rendszerek esetében segéd tápegységekkel oldanak meg.


Rádiós modul
Fogadja a vezeték nélküli érzékelők jeleit és azt továbbítja a központnak. A modul lehet külön önálló és egybeépített más eszközzel pl. a billentyűzettel.


Távirányító
Hasonló, mint egy garázskapu távirányítója, amivel könnyedén be –vagy kikapcsolhatja a riasztóját, de akár pánikriasztást is indíthat róla.

 

riasztó távirányító


Pánikriasztás
Egy funkció, amit a billentyűzeten vagy távirányítón keresztül tud aktiválni. Az aktiválás hatásra a riasztó megszólal és „üvölt” a sziréna, de lehet csendes is a riasztás. Ebben az esetben a Távfelügyelet azonnal kivonul a helyszínre. Használni akkor szokták, ha betolakodót észlel a Tulajdonos. A hangos pánikkal elriasztja, a csendessel megvan az esély rá, hogy a Távfelügyelet emberei feltartsák a behatolót a rendőrség kiérkezéséig.


GSM modul
Abban az esetben használatos, ha nincs a lakásban vonalas telefon. A modulba csak egy SIM kártya kell, ami bármelyik szolgáltatótól lehet.
Beépített kommunikátor
Szinte az összes behatolás jelző központ alapban rendelkezik beépített kommunikátorral. Riasztás esetén vonalas telefonon keresztül képes akár Önt a mobilján vagy a Távfelügyeletet értesíteni.


Partíció
Vagy más néven terület, amihez érzékelők vannak rendelve. A riasztóközpont képes akár több partíciót is külön-külön kezelni. Jó példa erre a több lakás vagy lakás-garázs területekre bontása, amelyet a riasztó teljesen külön kezel. Olyan, mintha két vagy több riasztója lenne.


Zónatípus
Az érzékelőket működési tulajdonsággal ruházza fel. Pl.: ha azonnali zónatípust programoznak egy érzékelőnek, akkor az élesített állapotban jelzés esetén azonnali riasztást fog eredményezni.


PGM kimenet
A behatolás jelző központnak egy programozható kimenete, mely lehet vezérelhető, vagy állapot visszajelző is. A vezérelhetővel, melyet aktiválhat akár a billentyűzeten vagy távirányítón keresztül, működtethet egy garázskaput vagy redőnyt, stb. Nyílván ehhez a fogadó elektronikának, jelen esetben garázskapunak, rendelkeznie kell vezérlő bemenettel. Az állapot visszajelző funkcióval különböző vezérléseket valósíthatunk meg, mint például villogó LED az élesített állapot visszajelzésre, vagy világítás kapcsolás zónakövető állapottal.


Otthon maradó élesítés
Ezen élesítés során Ön nyugodtabban fog aludni, mert a riasztó élesítve van. Csupán azon érzékelők maradnak hatástalanok, amelyeket vélhetően az Ön mozgása aktiválna. PL.: ha Ön alszik és este csak WC-re megy ki, akkor elegendő a hálószobát és a WC-hez vezető utat inaktívvá tenni. Ez mindössze programozás kérdése egy a lakásriasztónak.


Távozó élesítés
Amikor elmegy otthonról és nem marad senki a lakásban kódütés után a riasztó automatikusan távozó módban élesedik és aktív lesz az összes érzékelő.


Eseménytár
Vissza lehet nézni számos műveletet, riasztást, stb. a beépített eseménytárból. Pl. ki-mikor élesített vagy melyik érzékelőtől jött a riasztás? Ha LCD billentyűzet van a rendszerben, akkor a billentyűzet kijelzőjéről mindezt le is tudja olvasni. LED-es vagy IKON-os kezelő esetén csak akkor láthatja, ha összeköti a riasztóközpontot egy számítógéppel, amin telepítve van a szükséges szoftver.


Riasztási memória
Ha riasztás volt a lakásban, akkor itt tárolódik el, hogy melyik érzékelőről jött a riasztás. A billentyűzet ezt kijelzi. Ez egy rövidtávú memória. Ha újból élesítjük a riasztót majd hatástalanítjuk, és közben nem történt riasztás, akkor törlődik. Az eseménytárból viszont továbbra is visszanézhető!


Telepítői kód
Egy kód, amivel a behatolásjelző központot lehet programozni. A rendszer programozása teszi a riasztót egyedi, személyre szabott működésűvé. Ezzel a kóddal csupán programozni lehet a riasztót, működtetni nem. A Telepítő szakember használja, kiadni nem vagy csak ritkán szokták, hiszen a riasztószerelés is egy szakma és magas hozzáértést igényel.


Mester kód
Egy kód, amivel Ön „mester fokon” kezelheti a riasztót. A legtöbb hozzáférést biztosítja a rendszer kezelése során. A további kódok kiosztása is ide tartozik. Célszerű ha csak Ön ismeri ezt a kódot. Ha valakinek hozzáférést szeretne biztosítani a védett lakásához, akkor javaslom, hogy hozzon létre neki egy felhasználói kódot.


Felhasználói kód
Egy kód, amivel az alapvető működési funkciókat érhetjük el. Élesítés-hatástalanítás, zónakiiktatás.


Kényszerített kód
Egy kód, aminek akkor van jelentősége, ha igényelt távfelügyeleti szolgáltatást. Ha valaki fenyegetve kényszeríti, hogy kapcsolja ki a riasztót, akkor ezzel a kóddal tegye meg. Ilyenkor a távfelügyelet ezt látja és azonnal küldi a segítséget, de helyben jelzés nélkül kikapcsol a rendszer.


Ajtócsengő funkció
Biztos ment már be úgy üzletbe, hogy a háttérben csipogást hallott. Nos ez a funkció ezt a célt szolgálja. Pl.: valaki belép az üzletébe de Ön a pult alatt pakol, akkor is hallja. Ehhez az ajtóra szükséges egy nyitásérzékelőt szerelni, amit utána a funkcióval el kell látni.


Távfelügyeleti szolgáltatás
A riasztórendszerek által érzékelt állapotváltozások, jelzések figyelését, feldolgozását jelenti egy 24 órás távfelügyeleti központban.
Segítségével nyomon követhetőek a lakásban történő események (pl. betörés, tűz, támadás, stb). A Diszpécserek a felügyeleti számítógép segítségével folyamatosan figyelik a távfelügyeletre érkező jelzéseket. Intézkedést igénylő esemény (pl. támadás, betörés, tűz) esetén haladéktalanul megteszik a szerződésben részletezett intézkedéseket. A távfelügyeletre kötött riasztóközpontok saját hibájukat is jelzik (akkumulátor hiba, áramszünet, stb), így a rendszer javítása a lehető legrövidebb időn belül elkezdődhet. Szakszerű és gondos telepítés esetén egyetlen behatolási kísérlet sem marad észrevétlen.


Értesítés
A beérkező jelzés esetén a szerződésben megadott személyek értesítésre kerülnek, tájékoztatást kapnak a jelzés jellegéről, helyéről. A további szükséges intézkedést az ügyfél saját maga teszi meg. A szerződésben jelzés típusonként (betörés, tűz, támadás, műszaki hiba) különböző értesítési lista adható meg.


Kivonulás
A beérkező jelzés esetén a szerződésben megadott személyek értesítésre kerülnek, tájékoztatást kapnak a jelzés jellegéről, helyéről. Ezzel egy időben a járőrszolgálat a helyszínre vonul és ellenőrzi az épületet, a riasztás valóságtartalmát. A további intézkedéseket ez alapján teszi meg. Fontos, hogy jogosult az illetéktelen személyek visszatartására a rendőrség megérkezéséig.
A szerződésben kell meghatározni, milyen jelzések esetén menjen a helyszínre kivonuló szolgálat.


GSM/Rádió/GPRS
A riasztó rendszerek alapesetben vezetékes telefonvonalon továbbítják a jelzéseket a felügyeleti számítógépre. Az egyszerű GSM kommunikátor ugyanolyan szolgáltatást nyújt, mint a vezetékes telefon, de megfelelő elhelyezés esetén nem rongálható meg.
A GPRS jelzésátvitel szintén mobil hálózaton valósul meg. A rendszer akár 3 percenként is ellenőrizheti a kapcsolatot. Ha nincs összeköttetés a központtal a távfelügyeleti rendszer jelzést generál, amire a diszpécser a szerződés szerint intézkedik. (értesítés, kivonulás)
A rádió a távfelügyeleti szolgáltató saját kommunikációs eszköze. Előnye, hogy nem függ külső szolgáltatótól, gyors adatátvitelt tesz lehetővé. Hátránya, hogy csak az adott távfelügyelet által megadott területen és frekvencián működik.


Gyors kilépés
Egy kényelmi funkció arra az esetre, ha Ön otthon tartózkodik és már otthonmaradóban élesítve van a riasztó. A gyors kilépést aktiválva megnyit egy 2 perces időablakot, ami éppen elég ahhoz, hogy házikedvencének vacsorát adjon. A funkció kényelme a kódütés mellőzését biztosítja. A 2 perces időablak lejártakor újra otthonmaradó módba élesedik a riasztó. Ennek előfeltétele, hogy csak 1 késleltetett zónát sérthet meg és azt is csak egyszer. Pl.: bejárati ajtó nyitásérzékelője.


Azonnali zóna
Ha a riasztó élesítve van, az érzékelő jelzése azonnali riasztást vált ki. Ezt a zónatípust leggyakrabban, olyan érzékelőknél használják, amit ablakokra, teraszajtókra és egyéb héjvédelmi felületek védelmére szolgálnak. Természetesen beltéri védelemnél is sűrűn számításba jön. Legtöbbször azon mozgásérzékelőknél alkalmazzák, amelyek kívül esnek a hazaérkezési útvonalon.


Késleltetett zóna
Ezt a zónatípust leggyakrabban a ki/bejárati pontoknál használják. Jellemzően nyitás –és mozgásérzékelőket ruháznak fel ezzel a működési tulajdonsággal. A riasztó élesítése után indul a kilépési késleltetés, ami egy rövid időtartam, hogy elhagyjuk a lakásunkat mielőtt a riasztó beélesedne.
Élesített lakásriasztó esetén ennek a zónatípusnak a megsértésekor elindul a belépési késleltetés. Általában 20-25mp szokott lenni, ami bőven elég, hogy hatástalanítsa a riasztót. A billentyűzet csipogója erre hangjelzéssel figyelmeztet. Ha a belépési késleltetés lejárta előtt a riasztó nem kerül hatástalanításra, akkor riasztást generál.


Követő zóna
Ha a behatolásjelző élesítve van, akkor ezzel a zónatípussal felruházott érzékelő nem vált ki azonnali riasztást, amennyiben egy késleltetett zónatípusú érzékelő került először megsértésre. Egyéb esetben azonnal riaszt a rendszerünk. Leggyakrabban a belső védelmet szolgáló érzékelőkhöz - pl. mozgásérzékelőkhöz (előszobában) - használjuk.


STAY/AWAY zóna
Az az érzékelő, amelyik ezzel a zónatulajdonsággal rendelkezik, automatikusan kiiktatásra kerül Stay (otthonmaradó) módban való élesítés esetén. Az automatikus kiiktatás megkíméli Önt otthonmaradó élesítés esetén az érzékelők kézi kiiktatásától. Így szabadon mozoghat a lakásban, az olyan mozgásérzékelők előtt, amelyek ezzel a tulajdonsággal működnek.


Szabotázs
Egy védelem a külső illetéktelen beavatkozás ellen. A lakásriasztó élesített állapotában, ha valaki megpróbálja a vezetéket elvágni vagy az eszközök burkolatát megbontani, akkor riasztást fog generálni a rendszer.
DEOL/EOL
Az érzékelők ellenállással történő bekötése a riasztóközpont zónabemeneteire. Magas szintű hozzáértést igényel.
Zónakiiktatás
Azon felhasználói funkció, amelyet akkor használnak, ha egy érzékelőt ki akarnak iktatni. Élesítéskor a kiiktatott érzékelő nem fog riasztójelzést adni.
Kommunikációs hiba
Ha a riasztóközpont a távfelügyeleti állomásra nem tudja elküldeni a jelzését, akkor ezt kommunikációs hibaként jelzi.
A legtöbb riasztóközpont riasztás esetén képes Önt felhívni a mobiltelefonján. Ha viszont ezt nem nyugtázza, akkor megjelenik a kommunikációs hiba. Nyugtázáshoz elegendő fogadni a hívást és pl. hosszan megnyomni a #-t gombot, addig, amíg nem hall szirénahangot, csipogást a telefonjában (ennek a funkciónak a működése a telefon típusától, beállításától és a szolgáltatótól függően működik). A hiba a billentyűzeten kerül kijelzésre a kommunikációs formátumtól függően.


Telefonvonal hiba
A lakásriasztó folyamatosan figyeli és ellenőrzi a telefonvonal meglétét. Ha nem „észleli”, akkor hibaként kijelzi a billentyűzeten.
Alacsony akkumulátor feszültség
A behatolásjelző központ folyamatosan figyeli és ellenőrzi az akkumulátor töltöttségét és állapotát. Ha rossznak ítéli meg, mert lemerült, akkor ezt hibaként kijelzi a billentyűzeten. Egy akkumulátor élettartama jellemzően 3-5 év, utána cserélni kell.

 

PIR
Az általánosan használt mozgásérzékelők működési elvén alapuló elnevezés. Mégpedig: az érzékelő lát egy környezeti hő képet és a hirtelen történő hő változás hatására fog riasztást generálni. Hagyományos működésű érzékelőknek is szokta a szakma nevezni.

 

MW
Mozgásérzékelés másik működési elvét jelenti. Mikrohullámok segítségével feltérképezi a környezeti tárgyakat, és a mozgó testek, tárgyak által okozott változás hatására fog riasztást eredményezni.

 

MW+PIR
Mozgásérzékelők kombinált működési elvét jelenti. Kettő az egyben érzékelési mód. MW és PIR között ÉS kapcsolat van. Vagyis ha mindkét érzékelési mód egyszerre valósul meg, akkor fog az érzékelő riasztást adni.

 

Kültéri védelem
Azon érzékelők csoportja, amelyek kertünkön, udvarunkon, telkünkön belül jelzi a betolakodókat. Általában használt eszközök: kültéri mozgásérzékelők, infrasorompók

 

Héjvédelem
Azon érzékelők csoportja, amelyek a nyílászárókat, üvegfelületeket, esetleg falakat hivatott védeni. Általában használt eszközök: nyitásérzékelő, üvegtörés érzékelő, rezgés és falbontás érzékelők.

 

Beltéri védelem
Beltéri mozgásérzékelő DSC LC-100Vagy más néven térvédelem. Lakások, üzletek belső tereit hivatott védeni. Általában használt eszköz a mozgásérzékelő.

 

Mozgásérzékelő
Létezik kül –és beltéri változatban. Működési elvét tekintve lehet PIR vagy PIR+MW. Ha védett térben mozgás történik, akkor az érzékelő jelzést küld a riasztóközpontnak. Élesített rendszer esetén riasztást fog eredményezni.

 

Nyitásérzékelő
Létezik több fajtája: ajtóba/ablakba fúrható vagy a nyílászárók felületére ragasztható. Színben barna vagy fehér közül lehet választani többnyire. Fémajtókra, garázskapukra speciális nyitásérzékelő kell, hasonlóan léteznek befúrható vagy felületre szerelhető változatban. Ezen nyitásérzékelőknek nagyobb a „fémtűrő képességük”.

 

Üvegtörés érzékelő
Üvegfelületek betörését jelzi.

 

Infrasorompó
Egyaránt használható beltéren és kültéren is. Az érzékelő két részből áll. Egy adóból és egy vevőből. Köztük pedig 30-60-90m, de akár 160m hosszan infrasugarak vannak. Élesített állapotban a sugarak megszakításával riasztás generálódik. Elsősorban kültéri védelemre használják.

 

infrasorompó - NR30_60

 

 

Érdekli mennyibe kerülne Önnek egy riasztórendszer?

Ingyenes, gyors, egyszerű kalkulátor, az eredményt elküldjük e-mailben és pdf-ben is letöltheti!

Riasztórendszer kalkulátor

Biztonsági kamerarendszer kalkulátor

Riasztórendszer kalkulátor Kamerarendszer kalulátor

 

 

A biztonságtechnikai rendszerek - riasztó, biztonsági kamera, kaputelefon - szerelés szakértelmet igénylő feladatok. Nagyon fontos, hogy csak a megfelelő képesítéssel, sokéves tapasztalattal és számtalan referenciával rendelkező szerelőt válasszon! Laikusként nagyon nehéz eldönteni, ki tekinthető jó szakembernek.
 
Szívesen segítünk! Adja meg a következő adatokat és az Ország bármely területén tudunk kipróbált, megbízható telepítő szakembert ajánlani, aki garantáltan profi és korrekt.

Lépjen velünk kapcsolatba!
Megbízható, leinformálható, korrekt telepítő szakembert ajánlunk.
(a kiajánlás ingyenes)

Név
Irányítószám
E-mail
Üzenet
 

Legnépszerűbb cikkek

Riasztó és ami nem riasztó

Riasztó és ami nem riasztó

Mi a köti össze a pelenkát, a sört, a nőt és a riasztót? Nézd meg a filmet. Csak egy perc.
Google Analytics Alternative