Riasztókról általában

A manapság a lakásokba, irodákba és egyéb védendő objektumba - mely akár lehet több ezer négyzetméteres raktár vagy többszintes ház -, az értékek megóvására behatolásjelző rendszereket lehet telepíteni. Ezek a behatolásjelző rendszerek az épületbe elhelyezett eszközök a közvetlen vagyonvédelmi feladatokon túl egyéb speciális feladatokat is elláthatnak.

A vagyonvédelmi rendszerek - legyen az kicsi vagy nagy rendszer - néhány kötelező elemből és néhány opcionális eszközből épülnek fel. A rendszerek kötelező elemei a központi egység, a billentyűzet(ek), a jelzésadó(k), a tápegység és az érzékelő(k). Szükség esetén az alaprendszer további bemenetekkel, kimenetekkel bővíthető, melyek esetleg egyéb tápegységek alkalmazását is igénylik. Az egyes helyi, opcionális igényeknek megfelelően különböző speciális átjelző modullal, kiegészítővel bővíthetőek a rendszerek. Az érzékelő eszközök, a jelzésadók, az átjelzők lehetnek univerzálisak, melyek többféle eszközhöz hozzáköthetőek, vagy speciálisak, melyek csak bizonyos központokhoz, modulokhoz illeszthetőek. A billentyűzetek, ki-/bementi modulok mindig az adott központhoz ill. központcsaládhoz illeszthetőek, nem cserélhetőek ki az egyes típusok, családok, gyártmányok eszközei egymással.

A központok dolgozzák fel a bemenetikre kötött érzékelők jelzéseit, a zónabővítő modulok információt (a zónabővítők bemenetére kötött érzékelők jelzésit), és vezérlik a PGM (programozható) kimenteket, melyek lehetnek akár bővítőn is. A kezelő személyzet a billentyűzeten keresztül adhat utasításokat a központnak, élesítés, hatástalanítás, nyugtázás. A központok programozása, paraméterezése jellemzőem megoldható a billentyűzeten keresztül, de bizonyos esetekben szükséges lehet számítógépes szoftver használata is. Az érzékelők folyamatosan adják a jelzéseiket, ha az érzékelési elvüknek megfelelő változást, eseményt érzékelnek. Ezen jelzésekre történő ’riasztás’ visszajelzések a központ programozásától, állapotától függenek. A központ az állapotáról elsősorban a billentyűzeten ad visszajelzést. A központ gondoskodik az átjelzésre, vagy helyi jelzésre szolgáló riasztást megjelenítő eszközök vezérléséről is.

A központokra a behatolás jelzéséhez különböző elven működő érzékelőket használhatunk. Ezen különböző érzékelőkből kialakítható héj- vagy felület- és területvédelem, valamint akár 24 órás védelmi rész is, mely az élesített állapottól függetlenül bármikor riasztást (vezérlést) ad az érzékelő jelzésére. A védendő terület lehet akár kültér, akár beltér is. A kültéri védelem során nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő eszköz kiválasztására, a környezetre, az ottani zavarforrásokra a téves riasztások minimálisra csökkentésének érdekében.

A központok, bővítő modulok bemeneteit zónáknak (jelzővonalnak) nevezzük. Jó kialakítás mellett 1 zónára 1 érzékelőt kötünk, és így különbséget lehet tenni az egyes érzékelők között. Ilyen kialakítással nyomon követhető az esetleges behatolás esetén az útvonal, vagy megállapítható, hogy csak egy érzékelő jelez többször egymás után. A központok programozhatóak riasztás számlálásra, hogy egy érzékelő meghibásodása esetén korlátozva legyen a jelzések átküldése, helyi megjelenítése. A normál felhasználású univerzális eszközökben zónák lezárása többféleképpen kialakítható, a leginkább javasolt lezárás a két lezáró ellenállásos (DEOL). A zónabemenetek lezáró ellenállásai a központok, bővítők részét képezik, az érzékelők alapállapotban zárt kontaktussal kell, hogy rendelkezzenek. Így gyakorlatilag bármilyen érzékelő, vagy egyéb speciális visszajelző eszköz/áramkör, mely feszültség független, alapállapotban zárt kontaktussal rendelkezik (vagy képes egy relét vezérelni), beköthető a rendszerbe. A központok behatolásjelző rendszer helyetti felhasználására számos egyéb lehetőség kínálkozik. Mindenféle tárgyvédelem - legyen az projektor, monitor, számítógép, tűzoltó készülék védelme - megoldható, ha azokra megfelelően rögzíthető széthúzást, leszerelést, leemelést, vagy elmozdítást jelző érzékelőt szerelnek. Ezen kialakítások sok esetben a telepítő fantáziájára, ügyességére, ötletességére, lehetőségeire vannak bízva. Lehet az egy egyszerű nyitásérzékelő, vagy akár egy rövidtávú infrasorompó, akár egy mikrokapcsoló.

A központok a helyi jelzésen kívül különböző modulokkal távoli átjelzésekre is képesek lehetnek. Az átjelzés működhet sorosporton (néhány 10-100 méteres távolság), etherneten ’korlátlan’ hálózaton keresztül, rádiós úton, GSM hang-, vagy adatkapcsolaton keresztül. A távoli átjelzésű rendszerek alapvetően két csoportra bonthatóak a jelzések szempontjából: lehetnek csak riasztási, és egyéb eseményeket (melyek az eseménytárba is bekerülnek) átküldő rendszerek, és lehetnek ’on-line’ működésűek, melyek minden jelzést, érzékelést megjelenítenek, így akár a napi mozgást is egy mátrixos vagy térképes felületen. A szoftveres riasztás feldolgozás során speciális feladatokat is végre hajthatunk: például hangkártyán keresztül a helyi őrszolgálat rádiójára bejátszhatunk egy üzenetet. Szükség esetén akár egy e-mail üzenet is küldhető a szoftverből. Természetesen az ilyen rendszereknél az egyéb informatikai biztonsági előírásokat is figyelembe kell venni, legyen szó a jelszavas védelemről, internetről, stb.

Sok esetben a feladatoknak, megoldási variációknak csak a megrendelői-kivitelezői gondolatok, ötletek szabnak határt. 

 

Érdekli mennyibe kerülne Önnek egy riasztórendszer?

Ingyenes, gyors, egyszerű kalkulátor, az eredményt elküldjük e-mailben és pdf-ben is letöltheti!

Riasztórendszer kalkulátor

Biztonsági kamerarendszer kalkulátor

Riasztórendszer kalkulátor Kamerarendszer kalulátor

 

A biztonságtechnikai rendszerek - riasztó, biztonsági kamera, kaputelefon - szerelés szakértelmet igénylő feladatok. Nagyon fontos, hogy csak a megfelelő képesítéssel, sokéves tapasztalattal és számtalan referenciával rendelkező szerelőt válasszon! Laikusként nagyon nehéz eldönteni, ki tekinthető jó szakembernek.
 
Szívesen segítünk! Adja meg a következő adatokat és az Ország bármely területén tudunk kipróbált, megbízható telepítő szakembert ajánlani, aki garantáltan profi és korrekt.

Lépjen velünk kapcsolatba!
Megbízható, leinformálható, korrekt telepítő szakembert ajánlunk.
(a kiajánlás ingyenes)

Név
Irányítószám
E-mail
Üzenet
 

Legnépszerűbb cikkek

Rádiófrekvenciás kommunikáció

Rádiófrekvenciás kommunikáció

A rádiófrekvenciáról, a rádióhullám tulajdonságairól, és a rádióhullám alkalmazásáról
Google Analytics Alternative