A biometrikus biztonsági rendszerek működése

A biometrikus azonosítás lényege nevéből is kiolvasható – egyéni jellemzőink alapján azonosít minket a rendszer, előre rögzített minták alapján. Egy olyan vállalatnak, amely valóban biztonságban akarja tudni értékeit, ilyen rendszerrel kell védenie azokat. Hogyan ismer fel a gép?

Alapvetően a rendszer bizonyos külső jegyeink alapján azonosít, amelyek minden emberre jellemzőek – legalábbis általában. Az ujjnyomat magától értetődő, ezen felül azonban léteznek olyan rendszerek is, amelyek kézgeometria, két- vagy háromdimenziós arcfelismerés, íriszmintázat vagy érhálózat alapján különböztetnek meg minket. A retinaalapú azonosítás még ezeknél is biztosabb, a legszigorúbb rendszerek pedig egyszerre több módszert is alkalmaznak, például egyszerre retina- és hangazonosítást.

 

Természetesen minél bonyolultabb a rendszer, annál költségesebb is – egy egyszerű ujjnyomat-leolvasót ma már mobiltelefonokba építve is találhatunk, egy olyan rendszer azonban, amely több jellemző alapján biztosan azonosítja az egyes dolgozókat és lépteti be őket, már ipari szintű biztonságot ad, nagyobb beruházásért cserébe.

 

Mennyire biztos a rendszer?

Maga az ujjnyomat nem éppen a legjobb módszer az azonosításra, bár alapszintű biztonsági rendszernek megteszi. Ugyanakkor figyelembe kell vennünk többek között azt is, hogy a lakosság 2/5 százalékának nincsen gépek által is értelmezhető ujjnyomata, s akinek van, azé is könnyen sérül, illetéktelen behatolók pedig viszonylag könnyen reprodukálhatják.

 

A kézgeometria is problémás a sérülékenység, de a minták sokfélesége miatt is (extrém kézméretekre gondolva), időbeli változások okán. A változás az arcfelismerésnél is gondot okoz, és persze az is, hogy egy jobb kamera és némi munka árán könnyen kijátszható a rendszer.

 

Hogyan biztosíthatjuk a lehető legnagyobb hatékonyságot?

Mindenekelőtt a lehető legpontosabban kell felvennünk a mintákat, és a későbbiekben stabil mérőkörnyezetet biztosítanunk. Érdemes kombinálni a különféle módszereket, és olyan hálózatot működtetni, amely képes az élő mintát felismerni, így nem ül fel a replikált mintáknak. És persze mindennél fontosabb, hogy az alkalmazottak megértsék az azonosítás, a biztonsági intézkedések fontosságát, és teljes mértékben együttműködjenek a cég értékeinek megóvásában.

 

Érdekli mennyibe kerülne Önnek egy riasztórendszer?

Ingyenes, gyors, egyszerű kalkulátor, az eredményt elküldjük e-mailben és pdf-ben is letöltheti!

Riasztórendszer kalkulátor

Biztonsági kamerarendszer kalkulátor

Riasztórendszer kalkulátor Kamerarendszer kalulátor

 

 

Lépjen velünk kapcsolatba!
Megbízható, leinformálható, korrekt telepítő szakembert ajánlunk.
(a kiajánlás ingyenes)

Név
Irányítószám
E-mail
Üzenet
 

Legnépszerűbb cikkek

IP átállás

IP átállás

Kamerarendszer választásnál az egyik első és legfontosabb eldöntendő feladat, hogy milyen architektúrával rendelkezzen a rendszerünk. A klasszikus analóg rendszerek ára még vonzó lehet, de ha előre tekintünk, akkor mindenképpen érdemes számításba venni az IP kamerás rendszereket is.
Google Analytics Alternative