Biztonságtechnikai eszközök alkalazásának jogi háttere

A biztonságtechnikai rendszerek alkalmazása a cégek életében elengedhetetlen, de a magánszférában is rohamosan terjed alkalmazásuk: szinte minden családi házban – de sok lakásban is – megtalálható riasztórendszer, illetve biztonsági kamerás megfigyelés.

A személy- és vagyonvédelem célja a az egyének testi épségének, egészségének, biztonságának megóvása, valamint a vagyon, vagyoni javak (pl. üzleti titok), eszközök védelme az esetleges károkozással, eltulajdonítással szemben. A biztonsági rendszerek alkalmazásának másik aspektusa viszont az az érdekellentét, ami a biztonság megteremtése, illetve az egyén magánszférájának, tágabb értelemben az emberi méltóság tiszteletben tartása között húzódhat.

 

Ez a feszültség leginkább a kamerás megfigyelőrendszerek, illetve a biometrikus beléptető-rendszerek kapcsán merülhet fel, ezért fontos tisztában lenni ezek működtetéséhez kapcsolódó jogi szabályozással. A Vagyonvédelmi Törvény érdekes módon nem rendelkezik a kamerás megfigyelőrendszerekről, az Info Törvény rendelkezéseihez lehet és kell igazodni. A törvénye előírja, hogy a kamerás megfigyelésről tájékoztatni kell az objektumba belépő személyeket, nem irányulhat a megfigyelés jogellenes célra, a felvételeket ésszerű határidőn belül törölni kell. Fontos rendelkezés az is, hogy a felvételek készítése nem irányulhat közterületre vagy más magánterületére, osztatlan közös tulajdon esetén pedig alkalmazásához a tulajdonostársak hozzájárulása szükséges (az összes tulajdonosi hányad szerinti 2/3-os támogatás szükséges).

 

Áruházak és kereskedelmi egységes esetén a kamerás megfigyelést úgy kell megvalósítani, hogy az emberi méltóság és a magánszféra védelme  megvalósuljon, így az öltözők, mosdók, próbafülkék a nem képezhetik részét a megfigyelt területeknek. A felvételek megőrzési ideje 3 nap, kivételes esetben 30 vagy 60 nap lehet. Megfigyelést meghatározott célok érdekében, így az emberi élet, testi épség, személyi szabadság védelme, a veszélyes anyagok őrzése, az üzleti, bank- és értékpapírok védelme, vagyonvédelem céljából lehet folytatni.

 

Érdekli mennyibe kerülne Önnek egy riasztórendszer?

Ingyenes, gyors, egyszerű kalkulátor, az eredményt elküldjük e-mailben és pdf-ben is letöltheti!

Riasztórendszer kalkulátor

Biztonsági kamerarendszer kalkulátor

Riasztórendszer kalkulátor Kamerarendszer kalulátor

 

 

Megbízható telepítőt ajánlunk!

Legnépszerűbb cikkek

IP átállás

IP átállás

Kamerarendszer választásnál az egyik első és legfontosabb eldöntendő feladat, hogy milyen architektúrával rendelkezzen a rendszerünk. A klasszikus analóg rendszerek ára még vonzó lehet, de ha előre tekintünk, akkor mindenképpen érdemes számításba venni az IP kamerás rendszereket is.
Google Analytics Alternative